APELEAZA CU INCREDERE LA ID YAHOO MESSENGER ony30tm DACA AI NEVOIE DE AJUTOR VOI INCERCA SA TE AJUT DE ASEMENEA SUNT BINE VENITE SI SFATURILE TALE IMAGINI,POZE ETC.LE POTI TRIMITE LA ID-UL MENTIONAT MAI SUS SAU PE E-MAIL...ony30tm@yahoo.com
 

PENTRU ANIMALUL TAU

 
 

PESTI EXOTICI

Achizitiile de pesti
Nu cumparati pesti bolnavi in speranta ca ii veti vindeca.
Nu cumparati niciodata un peste aparent sanatos dintr-un bazin cu pesti morti.
In calitate de incepator, este bine sa nu cumparati specii rare.
Nu cumparati pesti tineri fara a lua in considerare dimensiunile lor cand ajung la varsta adulta.
Nu puneti pestii proaspat achizitionati direct in bazinul dumneavoastra!
Pestii se pot adapta la schimbari ale pH-ului de ordinul a cinci zecimi. Un salt de doua puncte insa, ar putea fi fatal.De multe ori pesti perfect sanatosi mor cand sunt mutati in bazine cu o mare diferenta de pH.
De aceea se procedeaza in felul urmator: mai intai se lasa sa pluteasca in bazin punga cu pesti 10-15 minute (pentru egalizarea temperaturilor); apoi se amesteca treptat apa de transport cu cea din acvariul de destinatie, dupa care sunt introdusi definitiv in acvariu.

Bazinul
Nu trebuie amplasat pe pervazul unei ferestre, deoarece excesul de lumina va avea efecte negative, descrise in amanunt la capitolul Iluminatul.

Decorul si substratul
Nu puneti melci si scoici ca decor (durizeaza apa). Nu folositi nisip calcaros decat pentru acvariile cu pesti care necesita un astfel de nisip (cichlide africane). Cum testati nisipul vedeti in sectiunea Substratul.
Nu folositi pietris colorat artificial - creeaza un aspect artificial si poate fi si nociv.

Incalzitorul
Nu -l porniti decat daca este scufundat in apa (atentie! unele modele nu functioneaza complet scufundate), deoarece se incalzeste foarte repede daca este scos din apa. In acest caz va puteti arde degetele, iar daca il scapati, poate exploda!

Apa
Nu schimbati brusc calitatile apei.
Niciodata nu se schimba toata apa din acvariu.
Nu se va inlocui niciodata mai mult de 1/2 din volumul acvariului. Daca nu se procedeaza astfel, se poate ajunge pana la moartea pestilor si a plantelor. Se recomanda schimbarea a 25% din apa.
Daca folositi apa de ploaie ca sursa de apa, asigurati-va ca locul de colectare este curat.

Lumina
Nu porniti sau stingeti lumina brusc, fiindca streseaza pestii. (de exemplu discusii care depun sunt foarte speriosi). Aprinderea luminii se face daca se poate gradual (intai lumina trebuie sa patrunda in camera, apoi se aprinde la pesti).
Nu folositi accesorii nerezistente la apa.

Hranire
Nu spraalimentati pestii.
Nu va fixati pe un singur tip de dieta (majoritatea incepatorilor isi chinuie pestii hranindu-i doar cu purici de balta uscati).
Nu neglijati speciile nocturne.
Nu uitati sa spalati viermii tubifex inainte de hranire.

Inmultire
Asigurati-va ca perechea nu are defecte fizice.
Temperatura si decorul trebuie sa se potriveasca cu cerintele speciei.
Nu deranjati pestii cand depun (eventual acoperiti geamul frontal).
Protejati ouale/puii de parintii flamanzi si alte specii predatoare.
Nu inmultiti pestii la intamplare; pastrati culorile pure.
Verificati filtrul regulat: oua fertilizate pot fi atrase in cutia acestuia si pot chiar ecloza acolo.

Plante
Nu achizitionati plante pentru un bazin cu pesti care in mediul natural nu au plante: le vor devora / dezradacina (chiar daca numai in periodele de reproducere).
Nu cumparati plante daca sunt: pline de alge (cu urme de alge), palide, in putrefactie si nici daca nu cunoasteti necesitatile acestora. Unele plante au nevoie de temperaturi mai inalte, altele de apa rece - rezultand evident ca nu vor supravietui impreuna in acelasi bazin.
Nu uitati sa adaugati substante nutritive pentru plante.

Sanatate
Nu cumparati decat pesti compatibili si sanatosi.
Nu introduceti imediat noile achizitii: tineti-le in carantina mai intai.
Nu tratati pestii brutal: transportul si manipularea trebuie sa se faca cu cea mai mare atentie.
Nu supraalimentati pestii. Resturile (mai ales daca se foloseste hrana de casa) pot provoca boli. De aceea trebuie indepartate dupa ce pestii nu se mai hranesc.
Nu lasati pestii bolnavi la un loc cu cei sanatosi; trebuie mutati imediat intr-un acvariu-spital.
Nu folositi plasele cu care ati mutat pesti bolnavi inainte de a le dezinfecta.
Nu lasati metale in apa.
Echipamentele. In acvaristica nu se pot obtine rezultate bune fara utilizarea tehnologiei. La urma urmei, toti incercam sa oferim pestilor nostri cele mai bune conditii de viata, conforme cu necesitatile speciilor respective si cat mai apropiate de caracteristicile habitatului natural.
Incalzirea. Pestii tropicali au nevoie de o apa cu temperatura intre 24 si 27 grade C, atfel incat orice acvariu de apa dulce tropicala necesita echipamente de incalzire.
Fltrele. In orice acvariu apa are nevoie de o filtrare permanenta. Filtru este cel care creeaza un circuit continuu si pastreaza apa curata. Datorita bacteriilor care raman stabile in materialul filtrant, excrementele pestilor sunt descompuse printr-un proces biologic, formand compusi nedaunatori.
Iluminarea. Iluminarea artificiala este indispensabila, lumina fiind un factor decisiv in cresterea plantelor. Daca sursa de lumina nu este prezenta sau este prea slaba, plantele nu vor creste suficient. Si aparitia algelor poate fi cauzata de o iluminare necorespunzatoare. In general plantele au nevoie de 10-12 ore de lumina pe zi, conditie care poate fi satisfacuta de tuburi fluorescente cu lumina alba.
Plantele. Plantele din acvariu au un rol decorativ, dar sunt importante si din alte motive. Ele produc oxigen, ajuta la descompunerea toxinelor produse de excrementele pestilor si servesc ca locuri de depunere a icrelor pentru unele specii, constituie ascunzisuri naturale si marcheaza limite teritoriale.
Plantele de fundal. Toate speciile inalte de plante, cum sunt plantele-lujer, sunt potrivite pentru planul din spatele acvariului. Ele nu se extind mult in latime si cresc rapid.
Plantele de mijloc. Plantele luxuriante sunt foarte atragatoare pentru privitori, fiind folosite datorita aportului lor estetic.
Plantele de prim plan. Plantele de prim-plan trebuie sa fie plante care nu se dezvolta foarte mult in acvariu, neobstructionand astfel vizibilitatea.
Plantele plutitoare. Sunt plantele care formeaza ascunzatori pentru pesti si faciliteaza depunerea icrelor. Va sfatuim sa le rariti periodic, pentru ca pot ajunge sa ia lumina plantelor subacvatice.
Apa. Paramerii optimi ai apei sunt la fel de mportanti ca si o dieta corecta pentru pesti. Exista mai multe motive pentru care apa de robinet nu este potrivita pentru acvaristica. In ea sunt adaugati mai multi aditivi, cum ar fi clorul, care sunt daunatori chiar si in concentratie mica. In plus in ea sunt deseori prezente metale grele care sunt nocive pentru bronhiile sesibile ale pestilor. Apa de acvariu trebuie sa fie intotdeauna tratata inainte de a fi folosita in acvarii.
PENTRU SUGESTII,SFATURI,PARERI MA PUTETI CONTACTA LA ID YAHOO MESSENGER ony30tm