APELEAZA CU INCREDERE LA ID YAHOO MESSENGER ony30tm DACA AI NEVOIE DE AJUTOR VOI INCERCA SA TE AJUT DE ASEMENEA SUNT BINE VENITE SI SFATURILE TALE IMAGINI,POZE ETC.LE POTI TRIMITE LA ID-UL MENTIONAT MAI SUS SAU PE E-MAIL...ony30tm@yahoo.com
 

PENTRU ANIMALUL TAU

 
 

SIMPTOMELE DE BOLI

La papagal, multe afectiuni devin grave in 24 de ore, deci trebuie sa fim vigilenti daca observam simptome suspecte.

Daca aveti senzatia ca exista un inceput de modificare a comportamentului, observati pasarea mai de aproape. Aceasta poate sa fie o criza de proasta dispozitie sau oboseala trecatoare, in acest caz nu poate dura mult timp. In cazul in care, insa, persista in aceasta stare, sta pe picioare, dar cu capul in pene, nu da atentie mancarii, acestea pot fi semnele unei boli. Consultati de urgenta medical veterinar.

Prezentam mai jos o lista a acestor simptome ingrijoratoare:

Aspectul penajului. Primul lucru care trebuie verificat cand vrem sa constatam starea de sanatate la un papagal este aspectul penajului. O pasare sanatoasa are penajul stralucitor, compact, care adera bine pe corp, in timp ce o pasare bolnava are penajul opac si ciufulit, in plus are si aerul abatut si trist. Ii este frig, isi unfla penele pentru a crea un strat protector de aer. Verificati daca nu ii lipseste mancarea, daca nu este stresat, altfel aceasta poate reprezenta debutul unei boli.

Modificarea fecalelor. Fecalele lichide pot fi doar un simptom al consumului de fructe, al unei tulburari psihice sau al variatiei de temperatura. Revenirea la normal trebuie sa se produca in orele care urmeaza. In acelasi timp, daca fecalele prezinta urme de sange, sunt cu spuma sau colorate, puneti un plastic sub locul unde sta si duceti o mostra la medicul veterinar, care le va examina si le va trimite la analize, daca este cazul.

Papagalul slabeste. Puteti sa va dati seama de aceasta, luand papagalul in mana si sufland in penele de pe piept, in zona unde se gaseste osul "iades". Acesta devine proeminent cand pasarea slabeste, deoarece muschii care sunt situati de-o parte si de alta a acestuia se diminueaza in volum. Slabirea papagalului trebuie luata foarte in serios, deoarece poate fi efectul unei boli infectioase. Prezentarea la medicul veterinar este urgenta; pana atunci, puneti pasarea intr-o cusca la cald, in carantina.

Ochi unflat sau mucus purulent. Daca ochiul pare umflat si un mucus se scurge din nari, poate fi vorba de o coriza; trebuie, de asemenea sa consultati veterinarul.

Respiratie dificila. Papagalul respira cu dificultate, pieptul se misca intr-un ritm rapid, coada urmeaza si ea miscarea. Este un semn ca aparatul respirator este atins. Poate fi vorba de o aspergiloza, o psitacoza, o acarioza sau o infectie.

Toata simptomele precedente impun consultarea de urgenta a unui veterinar. In lipsa unui tratament, papagalul nu se va mai hrani, se va epuiza, si va sfarsi prin a se retrage intr-un colt al coliviei pentru a astepta finalul. Nu trebuie sa uitam niciodata ca pentru multe boli, debutul acestora este momentul in care se joaca sansa de viata a prietenului nostru si de noi depinde ca el sa castige.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one